مراحل طراحی وب سایت

مرحله یکم: نیازسنجی

مصاحبه با کارفرما و شناسایی ظرفیت کاری، بازار هدف و رقبای او در این مرحله انجام می‌شود. رویای کارفرما و هدف او از راه اندازی سایت در این مرحله مشخص می‌شود.

تعریف پروژه
سازمانها برای بقاشون باید با سرمایه گذارهایی که تو حوزه کاری اونها فعالیت دارند تعامل داشته باشند و از طرف دیگه باید مشتریها رو از خدمات و محصولاتشون مطلع کنند. خیلی اوقات برای این تعاملات وجود یه وب سایت لازمه. تشخیص دلایل ضرورت وجود وب سایت و اهداف ساختش اولین قدم پروسه ساخت وب سایته. تمام اهدافی که قبل از پروژه تعیین میشن تعیین کننده تصمیمات بعدی خواهند بود، تصمیماتی که در مورد مسائلی چون ساختار سایت، اسم گذاری بخشهای مختلف مسیریابی و طراحی بصری سایت باید اتخاذ بشن. اولین قدم در تعریف پروژه، مصاحبه با سرمایه گذاران شرکته تا از این طریق اهداف استراتژیک ساخت وب سایت شناسایی بشن. بعد از اون باید نیازهای اساسی مخاطب رو فهمید و رقبای مهم رو پیدا کرد. هدف از مرحله تعریف پروژه اینه که سه خروجی مهم قابل اندازه گیری رو که مستقیما با اهداف استراتژیک ارتباط دارند بشناسیم. قسمت سخت این مرحله محدود کردن تعداد اهدافه. اکثر سازمانها انقدر اهداف زیادی دارند که خودشون هم گیج میشن و نمیدونن چی کار باید بکنند و هر بخشی هم فکر میکنه اهداف دپارتمان خودش از بقیه اهداف مهمتره. اگه بتونید اهداف سازمانی رو پیدا و روی اونها تمرکز کنید، راحتتر سایت رو توسعه میدید و نتیجه نهایی اثرگذارتر خواهد بود.

وقتی که با سرمایه گذاران مصاحبه انجام شد و تمام اطلاعات و ارزیابی های مورد نیاز جمع شد، باید یه خلاصه خوب و جامع ازش تهیه کنید. این خلاصه باید شامل عناصر زیر باشه:

خلاصه پروژه
شِمای کلی پروژه، زمینه قبلی سازمان، محیطی که سازمان در اون قرار داره، افرادی که در سازمان کار میکنند و تسهیلات خاصی که این سازمان برای مخاطبانش فراهم میکنه رو به صورت تیتر وار بنویسید.

اهداف دو یا سه هدف قابل اندازه گیری رو که سایت باید بهشون برسه بنویسید. اهداف باید واضح باشند تا تیم طراحی وب بتونه اثرگذارترین محصول ممکن رو ارائه بده و سازمان رو در جهت اهداف بازاریابیش پیش ببره.

مخاطب هدف
چه کسانی قراره سازمان رو در رسیدن به اهدافش کمک کنند؟ اکثر سازمانها با گروه های مخاطبی مختلفی در ارتباطند (مثل مشتریها، سرمایه گذارها، مخاطبین داخلی، تهیه کننده ها، شرکا، سهامداران و یا سازمانهای دولتی). برای هر گروه از مخاطبان یه پروفایل تهیه کنید و جمعیت، ویژگی های روانشناختی، نیازها، میزان شناختشون از برند، اهداف آنلاین و کارهایی که بطور روتین انجام میدن رو در اون لحاظ کنید.

پیام ها
پیامهای مهمی که میتونن مخاطبین مهم رو جذب و تحریک و اونها رو با شرکت درگیر کنند کدامند؟ پیام های مهم برند که میتونن سازمان رو از بقیه سازمانهای مشابه تمییز بدن کدامند؟

رقبا
سازمانهای مهمی که محصولات یا خدماتی مشابهی رو به مخاطبان شما ارائه میکنند کدامند؟ یه نگاهی هم به وب سایتهای این سازمانها بندازید و برند رو از نظر ظاهری، پیام، مسیریابی، درخواست برای اقدام و نکاتی مهمی که اون رو از بقیه متمایز میکنه بررسی کنید و به عبارت دیگه وب سایت رقباتونو تحلیل کنید.

مرحله دوم: برنامه‌ریزی

طراحی استراتژی کلان سایت، ایجاد نمای کلی از ساختار صفحات (نقشه سایت) و از همه مهتر فراهم نمودن محتوای غیرکپی و اوریجینال وب سایت در این مرحله انجام می‌شود.

برنامه ریزی نیز مانند مرحله اول از مهمترین مراحل طراحی سایت کارامد و حرفه ای به حساب می آید.این مراحل در حقیقت مسیر طراحی سایت را مشخص و راهنمای بسیار خوبی در طول انجام پروژه خواهند بود بنابراین تا حد امکان برای این مرحله وقت صرف کنید چراکه در نهایت در بسیاری از هزینه ها صرفه جویی به عمل آمده و از اتلاف وقت در آینده جلوگیری خواهد شد.

در طول مرحله برنامه ریزی می توانید استراژی خود جهت بهینه سازی و سئو (SEO) سایت را طرح ریزی یا بازنگری کنید. همچنین این مرحله طراحی سایت برای تولید محتوای مناسب و هماهنگی با مشتری در مورد محتوای مورد نیاز سایت بسیار حائز اهمیت است.

مرحله برنامه ریزی طراحی وب سایت شامل 3 بخش اصلی است:

1- بازنگری یا ایجاد یک استراتژی مشخص برای سئو وب سایت:

  • با مشتری در مورد تعیین عبارات کلیدی مشورت کنید.
  • ارزش کلمه ها و عبارات کلیدی مورد تحقیق و بررسی قرار دهید.
  • محتوای موجود را از نظر تناسب با اصول سئو بررسی کنید.
  • لیستی از محتوای لازم برای عبارت کلیدی محتوایی در سایت ندارند تهیه کنید تا خلاء موجود را پر نمایید.
  • کلمات یاعبارات کلیدی را برای محتوای موجود و مورد نیاز سایت سامان دهی کنید.

2- طراحی و ایجاد نقشه سایت:
در مرحله برنامه ریزی، بعد از کار روی استراتژی سئو ، زمان آن است که نقشه سایت (Sitemap) ساخته شود.برنامه ریزی و طراحی نقشه سایت براساس اولویت های اصلی است و باعث می شود طراحی سایت براساس مهمترین صفحات انجام گیرد، منوها و رابط کاربری سایت تاثیرگذار تر شود و همچنین ایده های کلی در مورد تولید محتوای مناسب را شکل دهد.

  • از استراژی سئو تعیین شده جهت طراحی نقشه سایت موثر و اولیت بندی صفحه های سایت استفاده کنید.
  • یک لیست کامل از نقشه سایت موردنظر تهیه کنید.از این لیست می توانید به عنوان یک چک لیست در مراحل مختلف طراحی سایت استفاده نمایید.
  • نقشه سایت باید علاوه بر صفحات اصلی (درباره ما ، تماس باما و ..) شامل صفحه های مربوط به عبارات کلیدی نیز بشود.

3- بررسی و توسعه محتوای سایت:
آخرین بخش از مرحله برنامه ریزی شامل بررسی عمیق در محتوای سایت می شود.در این بخش لازم است تحقیق جامعی در مورد محتوای موجود ( اگر مشتری شما درحال حاضر دارای سایت باشد) و همچنین برنامه ریزی برای تولید محتوای جدید انجام گیرد.مشتریان می توانند مسئولیت تولید محتوای سایت خود را به عهده گیرند اما گاهی بسیار بهتر است از طریق یک قرارداد جدید این کار به افراد با تجربه و ماهرتری سپرده شود تا محتوای تولید شده کارایی لازم را از هر نظر داشته باشد.

  • محتوای موجود در وب سایت را بررسی کنید.
  • در صورت نیاز، شخص یا شرکتی را برای نوشتن و تولید محتوای مورد نیاز استخدامم نمایید.
  • برای اتمام کار نوشتن و تهیه محتوا محدوده زمانی مشخص کنید.

مرحله سوم: طراحی

رنگ، تایپوگرافی، تصاویر و ایده‌ها در این مرحله برای ایجاد دیزاین گرافیکی سایت با هم درمی‌آمیزند. در پایان این مرحله، کارفرما طرح شماتیک اولیه که روی کاغذ یا فتوشاپ آماده شده را می‌بیند.

وقتی که به کمک نقشه سایت و وایرفریم ها، طراحی اولیه سایتتون مشخص شد، قدم بعدی ساخت قالب سبک وب سایته. استیل ظاهری وب سایت باید با ظاهر برند سازمان همخوانی داشته باشه. هدف اینه که وب سایت با بقیه ابزاری که سازمان برای تعامل با دیگران بکار گرفته همخوانی ظاهری داشته باشه بنابراین برند سازمان نقش مهمی تو این مرحله از کار ایفا میکنه. باید تو این مرحله، با طراح ها در مورد ویژگی های خاص برندتون صحبت کنید.

مرحله سوم از مراحل طراحی سایت در حقیقت شکل دهی و ایجاد نمای ظاهری وب سایت است.در این مرحله قالب کلی وب سایت به همراه عناصر اصلی آن مانند طرح بخش بالای سایت (Header)، ساختار منو ، فوتر سایت و .. طراحی و ایجاد می شود.این قالب می تواند با استفاده از فتوشاپ به صورت یک طرح زیباتر و ملموس تر دربیاید.

چالش اصلی در طراحی سایت حرفه ای و عالی ایجاد تناسب بین اجزا و کاربری وب سایت می باشد.در اطلاعت جمع آوری شده در دو مرحله قبل برای شکل دادن به طراحی خود استفاده کنید.هر طراح سایت حرفه ای در پشت هر تصمیم و طرح خود، مقصود و هدفی را دنبال می کند.نباید هر طرح و فُرمی را بدون دلیل و بدون هدفی خاص به وی سایت اضافه کرد.

همچنین لازم است طراحی و ظاهر سایت، متناسب و هماهنگ با محتوا باشد.اغلب مواقع این محتوای سایت است که با طراحی هماهنگ و وفق داده می شود که این امر در نهایت منجر به کم توجهی کاربران به محتوای سایت می گردد.محتوای سایت باید اولین و مهمترین چیزی باشد که کاربران سایت به آن توجه نشان می دهند.

برای طراحی هر صفحه سایت این سوالات را از خود بپرسید:

  • هدف اصلی از ایجاد این صفحه چیست ؟
  • آیا کاری که قرار است کاربر در این صفحه انجام دهد به طور واضح به وی نشان داده می شود؟
  • نوع طراحی این صفحه چه مقدار کاربران به تشویق به عمل مورد نظر (خرید، ثبت نام، تماس و..) می نماید ؟

یک طراح سایت موفق همچنین علاوه بر طراحی گرافیکی به کدنویسی های لازم برای اجرای طرح نیز توجه می کند.حتی اگر خود شما کار کدنویسی وب سایت را انجام نمی دهید قبل از اینکه طرح سایت را به مشتری نشان دهید با برنامه نوبس شرکت خود مشورت های لازم را به عمل آورید.

در نهایت از مرحله طراحی جهت نهایی کردن نمای ظاهری وب سایت برای مشتری خود استفاده نمایید.در مورد نوع رنگ ها با وی مشورت کنید ، نوع فونت ها را مشخص کنید و ظاهر آیکون و عکس ها را با یکدیگر بررسی نمایید.نکته مهم این است که قبل از شروع مرحله بعد و برنامه نویسی و اجرای پروژه حتما طرح را به تایید مشتری برسانید و سپس وارد مرحله بعدی شوید.

مرحله چهارم: توسعه

شامل ترجمه طرح گرافیکی سایت به طرح دیجتال و کدهای برنامه‌نویسی وب هست. طولانی ترین قسمت طراحی که همه چیز از روی کاغذ به صفحات وب تبدیل می‌شود و بارها تست و بهینه‌سازی می‌گردد.

همینطور که کار طراحی سایت جلو میره، کم کم وقتش میرسه که به این اسکلت ساده گوشت و خون ببخشیم. وقتشه که صفحات طراحی شده رو پیاده کنید، محتوا تولید کنید و محتوای قدیمی که در وب سایتتون بوده رو بازنگری کنید، فیلم های ویدئویی، اسلایدشو، پادکست و چندرسانه ای های دیگه ای که در سایت ها وجود دارند رو بسازید و HTML و CSS سایتتونو درست کنید.

مرحله پنجم: راه اندازی

فعالیت سایت در این مرحله آغاز می‌شود. چک لیست کاملی از مسائل فنی و محتوایی در این مرحله بر روی سایت بررسی می‌گردد تا چیزی از قلم نیافتاده باشد.

بالاخره روز بزرگ میرسه. از آنجایی راه اندازه و استارت وب سایت شامل بخش ها و مراحل زیادی می شود بهتر است که یک چک لیست تهیه کرده، الان دیگه سایتتونو تست کردید، بازنگری شده و سهامداران پروژه هم اونو تأیید کردند. وقتشه که سایت رو راه بندازید، اما کار با راه اندازی سایت به پایان نمیرسه. حالا باید از کاربرها بازخورد بگیرید و در صورت وجود مشکل، فورا تغییرات لازم رو در سایت اعمال کنید. ممکنه متوجه بشید لینکها خرابند، متن نیاز به ویرایش داره و یه سری مسائل باید سازگار بشن. وب محیط سیالیه و اگه نگیم ساعتی ولی حداقل روزانه نیاز به اعمال تغییرات داره.

مرحله ششم: نگهداری

شامل به روز رسانی‌های هسته و الحاقات، پشتیبان‌گیری، امنیت، گزارش‌دهی و کارهای دیگری است که سبب سلامتی و موفقیت طولانی مدت وب سایت می‌شود.

آخرین بخش از مراحل طراحی سایت مروبط به خدمات پشتیبانی و نگهداری آن است که اغلب مواقع توسط شرکت ها نادیده گرفته می شود.اما واقعیت این است که پشتیبانی از وب سایت و برطرف کردن مشکلات آن احتمال موفقیت سایت در بلند مدت را بسیار افزایش می دهد.

قبل شروع پروژه طراحی سایت جدید این موضوع را حتما در نظر داشته باشید که یک وب سایت نیز مانند خانه یا اتوموبیل نیاز به مراقبت و تعمیر همیشگی دارد.این پشتیبانی ها شامل موارد زیر می گردد:

  • انجام بروزرسانی در صورت نیاز
  • تهیه فایل پشتیبان (Backup) از محتوای سایت
  • تامیین امنیت وب سایت
  • بررسی منظم ورود و خروج های وب سایت و تعداد کلیک ها
  • برطرف کردن مشکلات مربوط به هاست یا سرور وب سایت

با پیروی از مراحل 6 گانه طراحی سایت فرایند طراحی بسیار روان تر و سریعتر انجام می شود.با کمی تحقیق و برنامه ریزی صحیح ، وب سایت طراحی شده بسیار کاراتر و تاثیرگذارتر خواهد شد و تعمیر و نگهداری وب سایت نیز از سرمایه گذاری مشتری شما محافظت خواهد نمود.

بازدید: 978
چاپ