طراحی وب سایت خیریه و خدمات عام المنفعه

طراحی وب سایت خیریه

طراحی وب سایت خیریه و خدمات عام المنفعه

طراحی سایت موسسه خیریه یا ساخت سایت نیکوکاری شاید در ظاهر امر ساده به نظر بیاید. البته طبیعی است زیرا در چنین طراحی سایتی، هدف تنها مطرح شدن به منظور جمع آوری کمک های بیشتر یا تشویق سایرین به شرکت در کارهای عام المنفعه و کمپین های خودجوش است. اما در سایر انواع طراحی ها، هدف جذب مخاطبان به منظور کسب درآمد از آن ها است. همین تفاوت منجر به تفاوت در نحوه طراحی سایت نیز می‌شود. زیرا در سایت های این چنینی تمام تلاش و تمرکز باید روی بازدید بیشتر سایت و البته ارائه دقیق اطلاعات از فعالیت ها و اقدامات باشد.

تیم طراحی فنی سایتی که انتخاب می‌کنید، حتی در طراحی سایت های خیریه نیز موثر است. زیرا شما در چنین سایتی به ابزارهای قدرتمندی نیاز دارید تا بتوانید از طریق آن ها بازدیدهای بیشتری جذب نموده و فعالیت های خیریه خود را گسترش دهید. اصل اول و مهم ترین عامل در نحوه طراحی سایت های خیریه، مخاطبان متفاوت آن هستند. از خیرین بزرگ گرفته تا مردم عادی که کمک هایی در حد توانشان به چنین کمپین ها و فعالیت هایی می‌کنند. بنابراین باید خدمات متفاوتی در مقایسه با سایر انواع طراحی سایت ارائه شود.

در ادامه مطلب و در قسمت بعدی، قسمتی از صفحات و ابزارهایی که برای چنین سایت هایی نیاز است، بیان کرده ایم. نکته مثبتی که شاید نسبت به طراحی سایر انواع سایت در این نوع سایت ها دیده می‌شود، عدم سریع بسته شدن پنجره ها توسط مخاطبان است. این امر ریشه در دلیل و هدف آن ها از ورود به سایت سرچشمه می‌گیرد. بنابراین شاید برخی از اصول سئویی که در طراحی تمام سایت ها تاکید زیادی روی آن ها می‌شد، اینجا کمرنگ تر شوند. اما نکات مهمی در خصوص سئوی سایت های خیریه وجود دارد، که می‌توانند در رتبه سایت شما تاثیر بسزایی داشته باشند.

صفحات ضروری در طراحی سایت موسسه خیریه
ساخت سایت نیکوکاری همانطور که گفته شد، پروژه پیچیده ای به نظر نمی‌رسد. اما عدم توجه به ضروریات می‌تواند سایت شما را در نتایج از سایر خیریه ها و موسسات مشابه عقب بیندازد. در چنین شرایطی است که شما کمک های دریافتی کمتری برای انجام پروژه های خیریه خود خواهید داشت. پس صفحات اصلی و حیاتی وب سایت خود را باید با نهایت قدرت و تمرکز طراحی کنید. زیرا در سایت های خیریه شما ابزار و امکانات ویژه ای نمی‌توانید ارائه دهید و باید از طریق همین صفحات و ابزار معمولی، مخاطبان خود را اضافه کنید.

معرفی خیریه یا حرکت اجتماعی
یکی از صفحات اصلی در ساخت سایت موسسه خیریه، صفحه معرفی یا همان درباره ما است. این صفحه می‌تواند شامل اطلاعات زیادی پیرامون شما و جنبش یا موسسه خیریه شما باشد. تاریخچه شروع فعالیت های خیریه، تعداد حامیان، تعداد رویدادها و پروژه های خیریه برگزار شده و همچنین حامیان و اسپانسرهای اصلی موسسه از جمله اطلاعات مهم و مفیدی هستند که در شناخت موسسه شما به مخاطب کمک زیادی می‌کنند. بنابراین تاریخچه مختصری از موسسه و فعالیت های آن را باید در صفحه «درباره ما» قرار دهید.

در طراحی سایت حرفه ای برای این قسمت از سایت خیریه، برخی طراحان همان متدها و قالب های همیشگی و قدیمی را به کار می‌گیرند. حجم انبوهی از نوشته به همراه تعداد محدودی عکس در ابعاد کوچک و دارای قالب های مشخص در قالب های قدیمی، جلوه بدی به سایت می‌دهد. حتی اگر یکی از مخاطبان سایت شما از خیرین بزرگ باشد، ممکن است به دلیل خسته کننده بودن قالب سایت، نتواند متن را کامل و درست بخواند. به همین دلیل معرفی موسسه و حرکت اجتماعی شما بسیار ناقص پیش خواهد رفت.

امروزه در راه اندازی سایت موسسه خیریه، صفحه تماس و ارتباط با ما با برترین ابزار گرافیکی و محتوایی طراحی می‌شود. استفاده از تم های پویا و متحرک به همراه تصاویر بزرگ و با کیفیت از موسسه شما، ساختمان آن و تعدادی از فعالیت ها، می‌تواند یک صفحه تماس با ما بسیار زیبا برای شما بسازد. البته اقداماتی ویژه وجود دارد که سطح حرفه ای بالاتر شما را نشان خواهد داد. مثلا یکی از این اقدامات استفاده از ویدیو و سخن گفتن مستقیم رئیس هیئتض امنا یا مدیر خیریه به منظور معرفی موسسه است. این اقدام در اعتمادسازی خیرین کوچک و بزرگ می‌تواند تاثیرگذار و مهم باشد.

اسپانسرها و شرکت های حامی موسسه خیریه
در طراحی سایت شرکتی قسمتی وجود داشت که همکاران و شرکای تجاری هر شرکت بیان می‌شد. با محتوایی متفاوت، صفحه مربوط به معرفی اسپانسرها و شرکت های حامی خیریه دقیقا مشابه صفحه شرکای تجاری سایت های شرکتی است. یعنی می‌توان در طراحی سایت موسسه خیریه از همان قالب های مشابه صفحه شرکای تجاری سایت های شرکتی استفاده کرد. البته این استفاده نباید صرفا کپی برداری باشد. بلکه می‌توان از این سایت ها الگوبرداری کنید و سپس با روانشناسی رنگ حرفه ای، تغییرات لازمه و تطبیق با سایت خیریه را انجام دهید.

در معرفی اسپانسرها معمولا اسمی از عوامل، مدیران عامل یا اعضای حقیقی و حقوقی اسپانسرها برده نمی‌شود. اما لوگو شرکت و واحد روابط عمومی آن برای اعلام ایفای نقش شرکت ها در زمینه مسئولیت های اجتماعی، در صفحه اسپانسرها قرار می‌گیرد. شرکت های حامی می‌توانند از این معرفی در سایت خیریه برای نمایش تعهد آن ها در قبال جامعه استفاده کنند. این امر از طریق لینک کردن هرکدام از شرکت ها و لوگو ها به سایت اصلی شرکت حامی محقق می‌شود.

صفحه تماس با ما؛ در تمام محیط های مجازی در دسترس باشید!
طراحی صفحه تماس با ما نیز در ساخت سایت نیکوکاری یکی از ضروریات است. طراح باید در این صفحه هرچه روش برای انتقال مخاطب به موسسه خیریه و اکانت های مجازی آن در تمام فضای اینترنت می‌داند، پیاده کند. این امر موجب می‌شود تا دسترس پذیری شما بالا برود. همچنین لینک گرفتن از سایر شبکه های اجتماعی به سایت نیز می‌تواند باعث افزایش اعتبار سایت خیریه شما شود.

در طراحی پورتال این شرکت ها می‌توان در صفحات مختلف در باکس های کناری، آدرس شبکه های اجتماعی خیریه را قرار داد. ثابت شده است که همیشه در دسترس بودن اطلاعات تماس از روش های مختلف، موجب افزایش بازدید و دنبال شدن شبکه های اجتماعی خیریه در فضای مجازی می‌شود. پس دسترس پذیری سریع و آسان به اطلاعات تماس با خیریه، اصلی کلیدی در طراحی سایت موسسه خیریه است.

صفحه شرح نوع پوشش ها و حمایت ها در طراحی سایت موسسه خیریه
شما باید در یک سایت خیریه، شرح دقیق نوع حمایت ها و پوشش های خود را با دلایل مختص خود توضیح دهید. در سایت های خیریه انواع پوشش ها و حمایت ها از جمله حمایت های شغلی، مالی، پزشکی، علمی، کالایی و... شرح داده می‌شود. حتی برخی از انواع فعالیت های خیرخواهانه به منظور افزایش سطح فرهنگی و آموزشی مناطق محروم، تحت پوشش موسسات خیریه قرار می‌گیرند. اما در کشور ما نوع فعالیت های خیریه ها بیشتر در حوزه احداث مسکن،مدرسه، درمانگاه، حمایت های کالایی خصوصا در مواد غذایی و حمایت های پزشکی و تامین هزینه های پزشکی است

سوابق دقیق فعالیت های انجام شده به صورت مستند
پروژه ها و حرکت های خیریه ای که در قالب موسسه انجام داده اید را باید به صورت مشروح با ارائه آمار دقیق از حجم پوشش ها و کمک ها در صفحات فعالیت ها و پروژه های موسسه بیاورید. همچنین در این صفحه می‌توانید به معرفی کامل مددجویان تحت پوشش یا افراد در لیست انتظار بپردازید. زیرا بسیاری از خیرین دوست دارند تا مددجو را خودشان از میان افراد و گزینه های مشخص شده، انتخاب کنند. اسلایدرهای تصویری در سایز بزرگ به همراه توضیحات نوشتاری هرکدام در یک قالب داینامیک می‌توانند قالبی زیبا و مناسب را برای معرفی پروژه های انجام شده خلق کنند.

اهداف، ماموریت ها و چشم انداز
هر موسسه خیریه یا حرکت خداپسندانه ای هدف خاصی دارد. مثلا جنبش هایی اول مهر هرسال به صورت یک ماهه یا دوماهه برای تامین نوشت افزار دانش آموزان فقیر تشکیل می‌شود. ماموریت و چشم انداز چنین حرکت خیریه ای، جلوگیری از عقب ماندگی درسی دانش آموزان و رساندن لوازم التحریر برای درس خواندن است. اما در موسسات خیریه بزرگ، شرایط کمی متفاوت است. بهتر است به مانند یک طرح توجیهی، با عدد و رقم هدف مورد نظر خود را در مدت زمان مشخص شرح دهید. ضمنا برنامه خود را برای انجام پروژه با فرض دریافت اعتبار مورد نیاز شرح دهید.

حامیان بزرگ و اسپانسرهایی که فعالیت های خداپسندانه در سطح کشوری و بین المللی انجام می‌دهند، اهمیت زیادی برای این بخش قائل هستند. یعنی قبل از خواندن هرچیز دورنمای دید و هدف شما در موسسه را بررسی می‌کنند. این بررسی ها در صورتی که برای این افراد قانع کننده نباشد، ممکن است منجر به کمک های مالی کمتر شود. بنابراین از طراح خود بخواهید تا صفحات ماموریت و چشم انداز را با قدرت در بخش های گرافیکی، متنی و محتوای تصویری طراحی کند.

پنل کاربری؛ خیرین و مخاطبان خود را همواره نزدیک نگه دارید
پنل کاربری و پس از آن پنل پیامکی و ایمیل می‌توانند راه های عالی برای ادامه ارتباط با خیرین و مخاطبان باشند. در طراحی سایت موسسه خیریه، پنل ها بیشتر با هدف روابط نزدیک تر با خیرین برای پیاده سازی و اعتبار پروژه های خیریه گسترده تر است. با این کار بسیاری از خیرین را پای ثابت فعالیت های خیرخواهانه خود خواهید کرد. همچنین در طول سال در جشن ها و رویدادهایی که توسط موسسات خیریه برای خیرین برگزار می‌شوند، می‌توان با استفاده از ابزار مهم به بهترین شکل اطلاع رسانی را انجام داد.

بستر دریافت کمک های نقدی و غیرنقدی
اصلی ترین هدف از ایجاد وب سایت برای موسسه خیریه دقیقا همین دریافت اعتبار و بودجه بیشتر برای افزایش سطح پوشش ها توسط خیریه ها است. برای اعتمادسازی باید بسترهای مطمئنی برای انتقال کمک های نقدی و غیرنقدی فراهم کنید. درگاه های پرداخت آنلاین ایمن امروزه بهترین راه ها برای پرداخت های نقدی هستند. اما برای دریافت کمک های غیرنقدی معمولا با استفاده از مپ گوگل، محل فیزیکی دریافت این کمک ها را می‌توانید به شکل سه بعدی یا دو بعدی روی نقشه نشان دهید.

وبلاگ؛ قدرتمندترین ابزار در بهبود رتبه سایت های خیریه
وبلاگ برای موسسات خیریه همانند یک جاذب عمل می‌کند. با افزایش بازدیدهای سایت های خیریه، آن ها می‌توانند مخاطبان را به پیج های شناسایی تحت پوشش ها یا پرداخت امن ببرند. بنابراین شما باید با یک استراتژی درست محتوایی که در آن توجه ویژه ای به محتواهای تصویری و ویدیویی در کنار محتواهای متنی شده است، سایت را بالا بکشید. هرچه بازدیدهای شما بیشتر باشد، شانس شما برای دریافت کمک بالاتر خواهد رفت.

خیرین خدمات؛ طرحی خلاقانه برای مشارکت همگانی
این صفحه ایده و خلاقیت یک طراح سایت است و تقریبا یک ابزار و ابداع بی نظیر در ساخت سایت نیکوکاری است. در این طرح با استفاده از یک افزونه فرم ساز، هر مخاطبی در زمینه مهارتی که دارد، کاری که بلد است، می‌تواند به شما درخواست مشارکت ارسال کند. شما می‌توانید از این افراد در کاهش هزینه های برگزاری رویدادها یا کمک رسانی به تحت پوشش ها استفاده کنید.

یک مثال اینکه مثلا یک نفر که طراحی بنرهای تبلیغی بلد است، برای شما در سایت فرم ارسال می‌کند. شما می‌توانید از این فرد داوطلب برای طراحی بنرها، تصاویر و جلوه های بصری فعالیت های موسسه استفاده کنید. راه اندازی سایت برای موسسات نیکوکاری و خیریه با چنین ابزارهای خلاقانه ای، قطعا زمینه ساز حضور افراد بیشتر و ارائه بهتر پوشش به افراد هدف هر موسسه است. البته این صفحه بیشتر به درد کمپین های خودجوش مردمی می‌خورد.

عوامل موثر در سئوی سایت نیکوکاری
سرعت لود و بارگزاری صفحات یکی از مهم ترین عواملی است که با توجه به تعدد تصاویر، بنرها و جلوه های گرافیکی در سایت های خیریه، بسیار مهم است. همچنین طراحی موبایل فرندلی نیز تاثیر مهمی در حفظ اکثر مخاطبان شما دارد. این یعنی اینکه سایت شما در ابعاد هر دستگاه جستجو کننده به صورت متناسب با اندازه آن دیده شود. گرافیک و زیبایی شناسی سایت نیز بسیار مهم است. زیرا چنین سایت هایی بهتر است با جلوه های گرافیکی ویژه معرفی شوند تا بتوانند پیام خود را بهتر به دیگران منتقل کنند.

همچنین ساده بودن کار با سایت یا همان رابط کاربری نیز اهمیت ویژه ای دارد. زیرا در میان مخاطبان شما، افراد مسن پیدا می‌شوند که به درستی کار با پیچیدگی ها را بلد نیستند. بنابراین بهتر است رابط کاربری بسیار ساده باشد. البته این سادگی به معنای ضعف گرافیکی و عدم استفاده از قالب های زیبای گرافیکی نیست.


چاپ   ایمیل

خرید یا تمدید دامنه و هاست، ارسال درخواست پشتیبانی و یا مشاهده پاسخ سوالات به شکل شبانه‌روز از طریق "پرتال کاربران" میسر است.
تماس تلفنی یا حضوری شنبه تا چهارشنبه، 10 صبح تا 17 عصر میسر است. برای فوریت‌ها از شماره همراه در هر زمان تمایل دارید استفاه کنید.
نشانی ما: تهران، خیابان شریعتی، خیابان ملک، پلاک 30، واحد 5، طبقه دوم.